Geavanceerd zoeken

Is speciale barista-melk het waard om te schuimen?

24.11.2020

Weihenstephan U-Milk, Barista U-Milk en vly No Milk Today Barista strijden tegen elkaar.

Weihenstephan UHT-melk 1,5%, 3,5%, Barista en vly No Milk Today Barista

Uit de hoge verkoopcijfers van volautomatische koffiemachines met geïntegreerde melkopschuimers blijkt dat koffiespecialiteiten met melk nog steeds erg populair zijn. Elke barista zweert bij zijn of haar persoonlijke lievelingsmelk om het perfecte melkschuim voor cappuccino of latte macchiato op te schuimen. Iedereen die ooit heeft geprobeerd om melk in vorm te krijgen met behulp van een mondstuk weet hoe moeilijk het is. De perfecte cappuccino moet bijvoorbeeld geen espresso zijn met een stijve melkschuimdop, maar een romige emulsie van koffie en melk. Om dit te bereiken moeten de bubbels fijn geporteerd zijn en moet de melk goed gemengd zijn met de koffie. Eigenaars van een volautomatische koffiemachine met automatische melkopschuimer hebben slechts beperkte invloed op het ontstaan van het melkschuim. Maar het gebruik van melk die gemakkelijker te verwerken is, is eenvoudig. Maar waar moet je op letten bij het kopen van melk?

Concurreren tegen elkaar in de schuimtest: Weihenstephan langhoudbare melk, Weihenstephan langhoudbare vetarme melk, de nieuw geïntroduceerde Weihenstephan Barista langhoudbare melk met extra melkeiwit en vly No Milk Today Barista, een veganistische eiwitdrank op basis van erwten voor iedereen die geen koemelk kan of wil drinken. De smaak is vergelijkbaar met gewone melk, alleen met een iets zoetere noot, en aangezien het eiwitgehalte van Weihenstephan's verse melk hetzelfde is als dat van lang houdbare melk, wordt het hier niet in aanmerking genomen.

Het eiwitgehalte, in de volksmond ook wel eiwit of eiwitsubstantie genoemd, is in belangrijke mate verantwoordelijk voor het schuimgedrag en vormt de gewenste fijne poriën - vergelijkbaar met het bakken met geklopt eiwit. Het vet in de melk als aromadrager zorgt voor een intensievere smaak. Bovendien moet de melk goed worden opgeschuimd zodat ze niet te snel heet wordt en te gaar smaakt.

 Weihenstephan vetarme UHT-melkWeihenstephan UHT-melkWeihenstephan Barista UHT-melkvly no milk today Barista
Vetgehalte per 100ml 1,5g 3,5g 3,0g 3,1g
Eiwit per 100ml 3,5g 3,4g 4,0g 2,1g

De lang houdbare melk van Weihenstephan werd tijdens de productie ongeveer 3 seconden ultrahoog verhit en heeft een houdbaarheid van ongeveer 4 maanden. De vly pea proteïne drank heeft een veel langere houdbaarheid van 10 maanden. Voor onze test hebben we 300 ml van alle vier de kandidaten opgeschuimd met het stoompijpje van een professionele zeefdragermachine van het merk LaCimbali om een gelijkmatige en droge stoom te hebben. De melk of eiwitdrank heeft een begintemperatuur van 7° Celsius en wordt geschuimd tot een temperatuur van 60° Celsius.

Als gevolg daarvan kregen we van alle kandidaten een fatsoenlijk melkschuim, dat betrouwbaar en goed opgeschuimd kon worden. We hebben het fijnste schuim bereikt met vetarme UHT-melk en Barista UHT-melk. Met deze twee was het schuim ook het meest stabiel. Zelfs na twee uur was een cappuccino met hen gemaakt koud, maar zag er nog steeds heerlijk uit. Het schuim van UHT-melk met 3,5% vet daarentegen was al veel meer gereduceerd en was vrijwel niet meer aanwezig in de vly-eiwitdrank.

Dus is het de moeite waard om voor de Barista UHT-melk te gaan? Als u koemelk kunt verdragen of geen latte-artiesten op uw koffie wilt toveren, heeft u geen extra melk nodig, vooral niet om te schuimen. Een gewone magere UHT-melk produceert een even groot melkschuim. Als je geen melk kunt verdragen of een veganistisch dieet wilt eten, kan een eiwitdrankje een goed melkschuim opleveren. Maar de koffie moet snel worden opgediend en gedronken, want het melkschuim gaat niet zo lang mee.

autoren
Harald Mohring

Redacteur

Na een technische opleiding in 2005 ging hij naar een reparatiecentrum voor elektrische apparaten. Met veel koffie werd menig koffiemachine gedemonteerd en geanalyseerd. Sindsdien deelt hij zijn kennis online. Een echte koffiejunkie.