Geavanceerd zoeken

Koffie rapport 2020

17.07.2020

Verslag over de koffieconsumptie in Europa.

Vrouwen drinken 3,3 kopjes per dagBeeldbron: Adobe Stock

Ondertussen publiceert de koffiebrander Tchibo voor de negende keer zijn koffierapport over het koffieconsumptiegedrag van de Duitsers. Het rapport is gebaseerd op een representatieve enquête onder 5000 koffiedrinkers in Duitsland, die in samenwerking met het bedrijfsmagazine "brand eins" en het onlineportaal "Statista" tot stand is gekomen. Dit jaar is de focus van het document, dat meer dan 100 pagina's lang is, "Koffie en verantwoordelijkheid".

Koffie is de favoriete drank van de Duitsers en wordt steeds populairder: 89,1 procent drinkt het elke dag - ongeveer drie procentpunten meer dan vorig jaar. Gemiddeld worden er 3,6 kopjes per dag gedronken, of 166 liter per jaar en per hoofd van de bevolking. De Noordrijn-Westfalenaren drinken de meeste koffie per dag met 4,1 kopjes, de Beiernaren het minst met 3,3 kopjes per dag. In Duitsland wordt de volautomatische koffiemachine het meest gebruikt voor de bereiding, met 80,4 procent.

Ook voor de koffiedrinkers op kantoor is de verantwoordelijkheid een punt van aandacht: 23 procent biedt hun medewerkers duurzame koffie aan. De belangrijkste reden om zonder duurzame koffie te doen is de prijs - 60,4 procent vindt het te duur. Mensen met kinderen in het huishouden drinken meer duurzame koffie: 41,7 procent drinkt het elke dag; slechts 30,8 procent doet dat als er geen kinderen in het huishouden zijn.

Aangezien steeds meer verkooppunten koffie aanbieden in wegwerpbekers, zoals McDonalds' McCafé of Aldi en Lidl zelfbedieningsmachines, is het gebruik van statiegeldbekers sinds 2018 met 53 procent gestegen. Om onnodige verspilling te voorkomen, doet bijna de helft van hen dus actief aan wegwerpbekers voor hun koffie. 28,9 procent gebruikt zelfs een terugkomkomkom. Twee jaar geleden was dat nog maar 18,9 procent.

Het volledige verslag is te vinden op de website van Tchibo.

autoren
Harald Mohring

Redacteur

Na een technische opleiding in 2005 ging hij naar een reparatiecentrum voor elektrische apparaten. Met veel koffie werd menig koffiemachine gedemonteerd en geanalyseerd. Sindsdien deelt hij zijn kennis online. Een echte koffiejunkie.